Vrouwenvoetbal in Sittard en Geleen

KNVB staat achter uniek Fortuna’54 model!

Met ingang van het nieuwe voetbalseizoen gaat het vrouwenvoetbal van Fortuna Sittard verder onder de naam Fortuna ’54. Afgelopen seizoen telde de vrouwentak van Fortuna drie elftallen, in de nieuwe competitie worden dat er twee. Fortuna ’54 zal gaan voetballen op basis van een nieuwe KNVB-licentie. Voor Limburg is dit belangrijk omdat het meisjes- en vrouwenvoetbal op een hoog niveau in de provincie gewaarborgd blijft. Op deze manier kunnen talenten zich verder ontwikkelen. De KNVB verleent medewerking door de speelsters onder 16 jaar aan te werven, te begeleiden en mogelijk te selecteren voor vertegenwoordigende regionale en nationale elftallen. De talenten krijgen via dit nieuwe Fortuna’54-model de mogelijkheid om door te stromen naar de top van Limburg en Nederland.

De laatste jaren bivakkeerden drie teams onder de vleugels van Fortuna Sittard. In het seizoen 2013-2014 werd in de hoogste Nederlandse klasse het landskampioenschap op een haar na gemist. Gaandeweg het seizoen 2014-2015 heeft het bestuur van Stichting Vrouwenvoetbal Fortuna Sittard-Geleen besloten om verder te professionaliseren. In overleg met betrokken partijen start de nieuwe club Fortuna ’54 in de Nederlandse Topklasse, de op een na hoogste nationale competitie. Dat Fortuna ’54 direct zo hoog wordt ingeschaald, toont het vertrouwen van de KNVB in de nieuwe Sittard-Geleense club.

Het eerste team speelt op Sportcomplex Geleen-Zuid, het tweede elftal voetbalt in Sanderbout Sittard. Het derde team (speelsters onder 16 jaar) is in vertrouwde handen van de KNVB en voetbalt ook in Sanderbout, waar alle elftallen tevens hun trainingen afwerken.
Fortuna ’54 gaat van start met een nieuwe frisse selectie van ongeveer 35 speelsters en vijf trainers. Hoofdtrainer is Marc Piron, alom bekend in het Nederlandse en Belgische vrouwenvoetbal. De speelsters komen voornamelijk uit de eigen provincie. De selectie van de Fortuna-vrouwen wordt aangevuld met talenten uit België en Duitsland. De trainingsfrequentie wordt spectaculair verhoogd van twee naar vier trainingen per week. Dit is een reden dat enerzijds speelsters zijn afgehaakt en anderzijds voetbalsters sterker voor de dag willen komen. Medio juli beginnen de trainingen. De zestien nieuwkomers hebben tijdens de laatste twee trainingen van het vorig seizoen actief met hun aanstaande ploeggenoten kennisgemaakt. De eerste competitiewedstrijd is op 5 september.

Vanaf het komende seizoen legt Fortuna ’54 ook een link naar het meiden/vrouwen zaalvoetbal van Fortuna Sittard-Geleen (FSG). Via het zaalvoetbal kunnen speelsters instromen naar het veld.

Voor de sportmedische begeleiding van de club tekent Sportho, een internationale toporganisatie op het vlak van innovatieve sportzorg, die de aanpak integreert in de oefenstof van het team trainers. De oefenstof van Sportho is toegepast bij tal van clubs waaronder Manchester United en AC Milan. Ook de medische staf en sportmedische begeleiding wordt verzorgd door Sportho. Het unieke aspect in deze samenwerking, is de gecentraliseerde integratie van alle disciplines onder één dak. Het multidisciplinaire team van Sportho bestaat uit onder meer orthopedisch chirurgen, bewegingswetenschappers, sportfysiotherapeuten, osteopaten, inspanningsfysiologen, sportdiëtisten, mental coaches, video-analisten, techniek trainers en performance trainers.

Binnen het voor Nederland uniek Fortuna ’54 model dat in samenspraak met de KNVB en sportdeskundigen uit Limburg is ontwikkeld, bestaat er voor iedereen de mogelijkheid om tegen een beperkt bedrag mede-eigenaar van de nieuwe club te worden. Elke mede-eigenaar bepaalt dan mede de koers van de club en heeft ook stemrecht over de invulling van bestuurszetels. Inderdaad, hij/zij kan zelfs zelf bestuurslid worden.

Contactpersoon van Fortuna’54 is Hans Donners, 06-51349266