Oud-Fortuna’54 coryfee Jan Notermans overleden

Jan Notermans: dat vinnige mannetje op het middenveld. Jan was klein en dwong met zijn werklust respect af bij zijn tegenstanders

jan Notermans
Jan Notermans | Bron: fotoleren.nl

Voor zijn tijd bij Sittardia speelde Notermans tien seizoenen bij Fortuna ’54, de grote voetbalclub uit Geleen. Beide clubs fuseerden in 1968 tot Fortuna Sittard.

Eind jaren vijftig was Fortuna’54 de club die het merendeel van de spelers van het Nederlands Elftal leverde. Keeper Frans de Munck, Cor van der Hart, Bram Appel, Bart Carlier, Henk Angenent, Wim Huis en Faas Wilkes speelden er, samen met de regiospelers Jan Notermans en Jean Munsters uit de Westelijke Mijnstreek. Notermans kwam tussen 1956 en 1960 tot 25 interlands voor het Nederlands elftal en scoorde twee keer.

Na zijn spelersloopbaan, werd Notermans trainer bij Arminia Bielefeld, Go Ahead Eagles, FC Groningen, AZ’67, Helmond Sport en Willem II. Bij Helmond Sport vierde hij zijn grootste succes door in 1982 kampioen te worden in de eerste divisie. De daaropvolgende promotie naar de eredivisie geldt nog altijd als het absolute hoogtepunt in het vijftigjarige bestaan van de Brabantse club.

In zijn laatste jaren leed Notermans aan de ziekte van Alzheimer en ging zijn gezondheid langzaam achteruit. Sittardenaar Jan Notermans overleed donderdagavond 8 juni op 84-jarige leeftijd in het Geleense Zuyderland ziekenhuis.